Kapoly, sertéstelep

 

A Mangal Ilona Sertéshizlalda Kft. összesen 70 ezer négyzetméter majorterületen, közel 5 ezer négyzetméter technológiailag felszerelt állattartó épülettel rendelkezik.


 

A sertéshízlalás almos és mélyalmos rendszerű. Ez a technológia nagyon jó állatjóléti szempontból, de nyilván egy kicsit kevésbbé jó a termelékenység szempontjából. Mindezt szakértelemmel, odafigyeléssel, és a jó gazda gondosságával igyekszünk ellensúlyozni. A 11 istállóépületben összesen 5500 sertést tartunk egy időben, folyamatos telepítés mellett. Miután Somogy megye bekerült az országban első körben PRRS mentesítés alá eső területei közé, 2015 a teljes állománycsere éve lesz a telep életében. Ennek keretében előbb kiürítjük, majd egy, az eddigi partnerünkkel szemben PRRS mentes státuszú telepről újra telepítjük a hízóalapanyagot. A mentesítés keretében számos változás van telepünk életében is, több beruházással támogatjuk a betegségtől való mentesség megőrzését. Ennek keretében új utakat építünk, a telepen megvalósítjuk a saját eszközzel történő takarmányszállítást és hatalmas silókat telepítünk a telep szélére, hogy a külső takarmányszállító autók ne jöjjenek be a telepre. Olyan jól átgondolt kerítés rendszert telepítünk, aminek a segítségével az élőállat be- és kiszállítás is a kerítés határvonalába kerül. 

 

Hetényi Mónika telepvezető irányítása mellett a sertéshízlalás eredményei folyamatosan javultak. Dán genetikát hizlalunk, amelyet átlagosan 25 kg-os méretben a Hunland Kft-től vásárolunk, 900 grammot meghaladó napi tömeggyarapodással, 2,7-2,8-as fajlag mellett, átlagosan 2 százalékos elhullással. Az istállóink etetés-itatás tekintetében teljesen automatizáltak, kézi erővel kizárólag az almolás történik. Jelenleg öt fő dolgozik a telepvezető mellett a telepen.

 

A sertések takarmányozásában egyetlen partnerünk megalakulásunk óta a Cargill Takarmány Zrt., amely világméretű szakmai tapasztalatával támogatja a sertéshízlalási üzletágunkat. Három fázisú takarmányaink folyamatosan bevizsgálására kerülnek, a vizsgálati és vágóhídi eredmények alapján, továbbá a mi igényeinknek és elvárásainknak megfelelően a szakemberek folyamatosan fejlesztik az egyes fázisokat.


2009-ben az Európai Unió támogatásával jelentős trágyakezelési fejlesztést hajtottunk végre, amelynek keretében 2000 tonna kapacitású almostrágya tárolót, valamint egy, a telepünkre bőséges méretű hígtrágyatárolót építettünk. Vásároltunk ugyanennek a pályázatnak a támogatásával egy kiváló minőségű rakodógépet, amely mindennapi munkánkat jelentősen megkönnyítette.