Mangalica

Ebben az állatban hinni kell, ez másképp nem megy. Húsa alig, zsírja rengeteg, a szőre mint a birkának. Nagyra kell hízlalni, hogy igazán jó legyen, de mire a megfelelő súlyt eléri már annyit evett, hogy eladhatatlanul drága.


 

Nagyüzembe nem való, a kisüzemben 24-30 hónap kell hogy elérje a megfelelő vágó súlyt. A hús minősége nagyon függ a felhasznált takarmánytól. Szűk a piac, kevés a vevő. A hús drága és zsíros.

De fantasztikus! A kolbász maga a csoda - selymes, bársonyos - a sonka minden képzeletet felülmúl, a szárított tarja maga a gyönyör. a konyhafőnökök pedig miután megismerik ezt a húst, soha többet nem akarják levenni az étlapról.  Akit egyszer a mangalica elkapott, azt nem ereszti. Nem, mert rajongó lesz. Szerelmes! Legyen szó Michelin-csillagos szakácsról, vagy egyszerű állattartóról, vagy sonkagyárosról, vagy a Mangal Ilona Kft-ről.