Mangalica történet

 

A Magyar Mangalica sertés az egyetlen tisztavérben fennmaradt őshonos sertésfajtánk. Őse a mediterrán ásatag sertés, azaz a Mangalica a spanyol Ibérico zsírsertés egyetlen élő rokona. A balkánon és a Kárpát medencében a rómaiak terjesztették el közvetlen ősét, a Szalontai sertést. Előbbi a XVII. századtól erősen keveredett a Bakonyi és Magyar Hegyi Sertés fajtákkal. 

 


 

1833-ban Milos szerb fejedelem ajándékozott 9 kocát és 2 kant a topcsideri birtokán nevelt híresen zsíros Sumadia fajtájú sertéseiből József főhercegnek, aki azokat kisjenői uradalmában a bakonyi és szalontai állományok keresztezésére használta fel.

 

E keresztezés eredménye lett a Mangalica, s olyan sikeresen, hogy az 1850-es években már minden nagy tenyészetben volt kisjenői vér. Aranykorát a XIX. század végétől az 1940-es évek végéig élte. Milliószámra hajtották, szállították őket nyugatra, ahol végig őrizték jó hírüket a két világháború között megjelenő román és szerb mangalica utántenyésztések előtt. A második világháború után a zsír helyébe a világpiacon az étolaj lépett, s a hús mennyisége lett a fontosabb értékmérője a sertéseknek.

 

Folyamatosan csökkent a számuk, 1991-ben már csak 198 törzskönyvezett kocát tartottak nyilván.

 

A sertést gyaluforgács szerűen göndörödő szőrköntös takarja. Négy színvál- tozata volt. Legelterjedtebb a szőke. A fecskehasú és a fekete változat mellett a vörös, amely színét az ősi szalontai fajtával való keresztezéstől kapta. A fej kicsi, a fülei nagyok és előre lógóak. A profilvonal enyhén homorú. A torokjárat széles, a toka nagy. A nyak rövid, hengeres. A törzs közepesen hosszú. A hát egyenes, feszes, de nem ritka a pontyhát sem. A mellkas dongás és mély. A has közepesen nagy. A váll és a far erős, telt, de csak közepesen izmolt. A far csapott. A végtag rövid, finom csontozatú és szilárd. A bőr és a körmök palaszürkék.

 

Mangalica típusai:

  • Szőke mangalica: ez a legtöbbször előforduló változat. Jól hasznosítja a táplálékot, kül- és belterjes tartásra egyaránt alkalmas. Zsír- és hústermelésre is bevált. Sok változata ismert, hiszen a fajtára hatott a táplálék, a tartás sokfélesége.
  • Vörös mangalica: a szőke mangalica és a göndör szőrű szalontai sertés keresztezéséből, valamivel nagyobb súlyú és szaporább a szőkénél.
  • Fecskehasú mangalica: a szőke és a fekete mangalica kereszteződéséből jött létre, hasa szőke, háta fekete. Kisebb termetű, de szaporább, mint a szőke változat.
  • Fekete mangalica: jellemzően az ország déli részén található meg. A szerémségi fekete sertés és a szőke mangalica kereszteződéséből jött létre, jobb az ellenállóképessége, de gyengébb termelési tulajdonságú, mint a szőke változat. Ez a fajta a 20. század elején kipusztult.
  • Vadas mangalica: nagyon ritkán fordul elő, főleg hegyvidéken jellemző

 

A mangalicából készült termékek egészséges voltát ma már senki sem vitatja. A könnyű koleszterin, szemben a fehér sertésben található nehéz koleszterinnel kifejezetten gyógyító hatású. A hús és szalonna összetételének a köszvényre kifejtett gyógyító hatása szintén igazolt. Bár már sokan tudnak minderről, nagy mennyiségben mégsem lehet Magyarországon mangalica termékeket kapni. Ezt az űrt próbáljuk betölteni a Mangold termékcsaláddal.

A nagy izomközti zsírtartalom és a márványozottság jó ízt kölcsönöz a húsnak, fontos az ízletesség szempontjából és a zsiradékeloszlás (márványozottság) következtében a sütnivaló szelethús (steak) alkalmasság szempontjából. A telített zsírsavak mennyisége 30% körül van, ezáltal a hús kiválóan alkalmas a magyar szalámi előállítására. A háziszalonna rendkívüli minőségű füstöltszalonna előállítására alkalmas, a szalonna kiváló állományú és hosszú eltarthatóságú.

Miért jobb a mangalica zsírja, mint a modern sertésfajtáké?
A zsír, mint a táplálékaink ízhordozója fontos és nélkülözhetetlen táplálék. A mangalica zsírja népélelmezési cikk volt. A modern fajtáktól eltérően zsírsavösszetétele 8-10%-al nagyobb arányban tartalmaz táplálkozási szempontból értékesebb, egészségesebb telítetlen zsírsavakat mint a modern fajtáké. Zsírja nehezebben avasodik, és a legeltetés során tetszőlegesen felvett táplálék ízanyagai különleges aromát kölcsönöznek a termékeknek.

 
Telített zsírsavak
Telítetlen zsírsavak
Modern fajták
42,6%
57,4%
Mangalica
38,3%
61,7%