Receptek

A Mangal Ilona Kft. receptajánlatai:


 

Az alábbi receptekkel teheti még gazdagabbá főzőtudományát! Próbálja ki mindet, szerezzen örömet családjának eme nagyszerű étkekkel!

  • Tápióbicskei töltött káposzta
  • Kaszásleves
  • Mangalicacsülök rántva
  • Szűzpecsenye hálóban

Hozzávalók 5 személyre 

10 db savanyú-káposztalevél
1/4 kg füstölt mangalicacomb
1/4 kg mangalicacomb
12 dkg rizs
1 tojás
1 nagy fej vöröshagyma
Fokhagyma, só, pirospaprika, őrölt bors
1/4 liter olaj
Csontleves
10 dkg liszt
10 dkg zsemlemorzsa
2 dl tejföl
1 kis csokor kapor

Tápióbicskei töltött káposzta

A szokásos módon apró töltött káposzta tekercseket készítünk: a megdarált húshoz adjuk a félig párolt rizst, az apróra vágott, olajon üvegesre párolt vöröshagymát, ízesítjük az elkapart fokhagymával, sóval, borssal, pirospaprikával. A tölteléket a tojással lazítjuk. A káposztaleveleket megtöltjük a jól összekevert töltelékkel. Csontlében puhára pároljuk. A leszűrt tekercseket liszttel, tojással, morzsával panírozzuk, és bő forró olajban ropogósra sütjük. Kapros tejföllel meglocsoljuk, és úgy tálaljuk.

 

Hozzávalók 10 személyre

1 füstölt mangalica-csülök vagy mangalicasonka
1 fej vöröhagyma
1 kg burgonya
2 babérlevél
3 tojás
3 dl tejföl
30 dkg liszt
Só, ecet
2 evőkanál mangalicazsír

Kaszásleves

Szatmárban és Beregben nyáron a nagy munkák, így kaszálás - innen a neve -, aratás, cséplés idején főzték. A mezőre hálóba tett cserépfazékban, ún. kaspóban szállították a friss kenyérrel együtt

A füstölt csülköt vagy sonkát kb. 4 liter vízben tették fel főzni, a hagymával és a fűszerekkel együtt. Amikor megfőtt, a levébe tojásból és lisztből nokedlit készítettek, a burgonyát kis kockákra vágták, 2 kanál lisztből és ugyanannyi zsírból rántást készítettek, a levest ezzel sűrítették, belekevertek 3 dl tejfölt és összefőzték. Sózták és ecettel ízesítették.

A füstölt csülköt más étel készítéséhez használták el. A leves elkészítésének módja vidékenként változik.

 

Hozzávalók 5 személyre 

3 darab mangalica első csülök
1 vöröshagyma
Babérlevél, só, őrölt feketebors, kömény
A panírozáshoz tojás, liszt, zsemlemorzsa

Mangalicacsülök rántva

A csülköket alaposan megtisztítjuk, kicsontozzuk, majd a fűszeres lében puhára főzzük. Ha megpuhul, négyfelé vágjuk és kihűtjük. Ezután panírozzuk, és forró olajban készre sütjük. Szeletelve tálaljuk.

 

Hozzávalók 3-4 személyre 

1 mangalica szűzpecsenye
Mangalicaháló (csempesz)
1 dl tejföl
Só, citromhéj, őrölt feketebors, majoránna
Csontlé
Petrezselyem

Szűzpecsenye hálóban

A szűzpecsenyét befűszerezzük, apróra vágott petrezselyemmel és reszelt citromhéjjal bedörzsöljük, ráborítjuk a hálót és 2 órán át állni hagyjuk.

Előmelegített sütőbe tesszük, és pirosbarnára sütjük úgy, hogy közben csontlé és tejföl keverékével locsolgatjuk.