SteriClean Aqua

SteriClean Aqua

SteriClean® Aqua


 

SteriClean® Aqua

Állati ivóvíz-fertőtlenítőszer

A PÉNZTERMELŐ HIGIÉNIA

A haszonállat-állományokat érintő megbetegedések elleni küzdelem egyik alappillére a kiváló minőségű, fertőzésmentes itatóvíz. A SteriClean Aqua állati ivóvíz-fertőtlenítőszer minden betegség megelőzési program alapját képezi, hatékonyan biztosítja a gomba- és baktériummentes itatóvizet jelentős pH csökkenés nélkül. Használatával eltávolítható az itatóvízrendszerben lerakódott biofilm réteg, fertőzésmentes vízhez jut az állomány, továbbá javul a takarmányhasznosítás.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal a SteriClean® Aqua nevű biocid termék forgalomba hozatalát és felhasználását az OTH: KEF-13821-5/2015 okirattal engedélyezte.

A termék felhasználási területe:

Emberek és állatok ivóvízének fertőtlenítésére alkalmas I. főcsoport 2. és 5. terméktípusú biocid termék, baktericid és fungicid antimikrobiális spektrummal.

Azok az érvek, amik a SteriClean® Aqua mellett szólnak: 

Higiénikus és egyedülállóan sokoldalú:

 • Egyszerre oldja a biofilmet, öli a baktériumokat, gombákat és késlelteti az algaképződést
 • Folyamatos dekontaminálást biztosít a kezelőegységtől az itatókig

Biztonságos:

 • Környezetbarát: veszélytelen emberre, állatra és környezetre
 • Nem toxikus, biztonságos felhasználás
 • Azonnali eredmény szermaradvány nélkül
 • Nem befolyásolja az itatóvíz pH értékét
 • Minimális várakozási idő: 5 perc

Innovatív – fenntartható: unokáink is használni fogják

 • Ökológiai gazdálkodásban felhasználható termék
 • A legfontosabb takarmány a víz: kétszer annyi vizet fogyaszt az állat, mint tápot
 • A fertőtlenített, tiszta víz a legnagyobb kincs

Gazdaságos:

 • Javítja a takarmány-hasznosítást
 • Csökkenti az elhullást
 • Kedvezően befolyásolja az állomány vitalitását
 • Egyszerű alkalmazás, adagoló rendszerekkel könnyedén kijuttatható


 

Gyakorlati tapasztalatok teljes rotáción alkalmazva:

 • egészségesebb állomány
 • kevesebb elhullás
 • napi tömeggyarapodás nő
 • fajlag csökken
 • napi takarmány-felvétel nő
 • elhullás csökken
 • minimalizálódnak az emésztőszervei problémák

 

Hatásmechanizmus:

SteriClean Aqua pH 3 értékű, enyhén savas, klórszagú folyadék, ami nátrium-hipoklorit, nátrium-klorid, hidrogén-peroxid, klór-dioxid és ózon hatóanyagot tartalmaz. A hatóanyagok modern, elektrokémiai eljárással magas redoxpotenciálú anyagokká alakulnak, így a szer fizikai úton semmisíti meg a baktériumokat és a gombákat, esélyt nem hagyva a rezisztens törzsek kialakulására. A SteriClean Aqua teljesen biztonságos a környezetre és az emberre egyaránt.

 

A redoxpotenciál értékét szobahőmérsékleten az alább összefüggés adja meg, ahol:

 

z a redoxfolyamat során átvitt elektronok száma,

{ox} az oxidált, {red} pedig a redukált alak koncentrációja,

Eo pedig a redoxrendszer normál potenciálja abban az esetben, ha:

pH = 7 és

az oxidált forma koncentrációja = redukált forma koncentrációjával;

 

 

             0,058      ox
E= Eo + —— log ——
               z          red
 

 

 

Biológiai rendszerek esetében azonos koncentrációviszonyok mellett a negatív redoxpotenciálú rendszer redukál, a pozitív oxidál a mérőszámmal arányos mértékben. Minden rendszer redukálólag hat a nálánál negatívabb redoxpotenciálú rendszerre. Hogy valóban lejátszódik-e redoxfolyamat, azt a folyamat aktiválási energiája, ill. katalizátor jelenléte szabja meg. Mivel az anyagcserefolyamatok nagy része redoxfolyamat, ezért a sejtekben és a sejteken kívül uralkodó redox-, koncentráció- és pH-viszonyok döntő hatást gyakorolnak a folyamatok irányára, minőségi és mennyiségi jellemzőikre.

 

750 mV feletti redoxpotenciál aerobiózisra, 200 mV-nál kisebb redoxpotenciál érték anaerobiózisra utal. Kisebb redoxpotenciál értékű környezetben a mikroorganizmusok alternatív légzési formákhoz folyamodnak, melyek lényege, hogy energiatermelő folyamatukban nem a légköri oxigént használják fel a szerves szubsztrátok elégetéséhez, hanem más oxigéntartalmú un. alternatív elektronakceptorokat.

 

 


 

A szer hatékonysága a mikroorganizmusok és a SteriClean Aqua különböző töltésének kihasználásában rejlik:

 

1.       A mikroorganizmus sejtmembránja negatív töltésű, míg a SteriClean Aqua fertőtlenítőszer pozitív töltésű molekulákból áll.

 

2.       A pozitív töltésű molekularész magához vonzza a mikroba negatív töltésű membránját és azt magához köti.

 

3.       A megkötött mikroorganizmus sejtmembránját a készítmény azonnal oxidálja, így az roncsolódik, majd szétreped, biztos pusztulást okozva a mikroorganizmusnak.

 

A nagy hatásfok mellett a szer alkalmazása egyszerű és veszélytelen, nem támaszt különleges személyi és gépi igényt. A SteriClean Aqua fertőtlenítőszer nem veszélyes minősítésű, nem jelölésköteles szer.

 

Biocid hatás:

 

A SteriClean termékcsaládot a fejlesztések során számos MSZ EN szabvány szerinti biocid hatékonysági vizsgálatnak vetettük alá. A virucid hatást az EN 14476, a fungicid hatást az EN 1650, a baktericid hatást az EN 1656 és az EN 1276, továbbá a yeasticid hatást az EN 1657 szabvány tanúsítja.

 

 

Javasolt alkalmazása:

 

 

A SteriClean Aqua alkalmazása a teljes életciklus alatt 0,5-1 ezrelékes dózisban javasolt, az állatok méretétől függetlenül annak tükrében, hogy az adott telepen milyen minőségű a felhasznált ivóvíz, illetve milyen állapotú és anyagú a vízhálózati rendszer.