Sertés telep - Kapoly

 

Tizenegy istálló. Dán genetika. Évente 17000 hízó. Mindössze hat ember. Somogy megye. Kapoly. 

Munka, munka és munka. Nincs karácsony, nincs új év, nincs május elseje. 

Van viszont hőség, zivatar, hóesés, fagy. Itt tanultam meg, hogy a pénznek van szaga.


Kapolyi sertéstelepünket több mint 11 éve vásároltuk, előbb az eredetileg is sertéstelepként működő volt TSZ telepet vettük meg, majd a közvetlen szomszédságában található, korábban marha telepként üzemelő részt. A két önálló helyrajzi számon található ingatlan területe több mint 70000 négyzetméter. Az állattartó épületeket korszerűsítettük, ma már mindenhol önetetető, önitató rendszer működik, de a tartástechnológia megmaradt almos, illetve mélyalmos. Egy új épületet is építettünk, ebben egy időben 1500 sertést tudunk hizlalni és ezzel elértük az európai uniós működési engedélyünkben szereplő teljes létszámkorlátot. Egy időben nagyságrendileg 5500 sertés van a telepünkön. Szabályos rend szerint telepítünk, illetve vásárolunk 25 kg-os malacokat és pontosan 119 naponként újra megtöltünk egy istállót. Ennek alapján az egyszerre tartott sertések háromszorosa az éves kibocsájtásunk.

Telepünkön 2009-ben az Európai Unió támogatásával jelentős trágyakezelési fejlesztést hajtottunk végre, amelynek keretében 2000 tonna kapacitású almostrágya tárolót, valamint egy, a telepünkre bőséges méretű hígtrágyatárolót építettünk. Vásároltunk ugyanennek a pályázatnak a támogatásával egy kiváló minőségű rakodógépet, amely mindennapi munkánkat jelentősen megkönnyítette. A mangalicák helyett pedig normál sertések hízlalásába kezdtünk. Azóta a mélyalmos istállóinkat is leszigeteltük és ma már mindenben megfelelünk az európai Uniós előírásoknak.

Takarmányozásban a kezdetektől a Cargill Agribrand Zrt. a partnerünk, az ő szakmai és gazdasági támogatása nélkül a sikeres működést nem tudnánk megvalósítani. A mai modern sertés hízlalása már egyáltalán nem hasonlít a régi emberek technikájára. Itt minden egyes takarmány összetevőnek jelentősége van, minden enzim, minden vitamin, minden egyes csekély kis részlet nagy jelentőséggel bír. Olyan tápot kell előállítani, ami maximálisan hasznosul, aminek minden egyes eleme a hízlalást, a jobb tömeggyarapodást szolgálja. Ehhez nagyon komoly tudományos háttér kell és hisszük, hogy ebben a Cargill a legjobb. Előállítani a mi telepünkre specifikált, a mi általunk hizlalt sertés genetikához legjobban illő takarmányt - ez röviden maga a kihívás. És ez az, amiben a mindig elkötelezett kollégákkal felálló Cargill csapat szerintünk a legjobb.

A jelen nagy kihívása a PRRS mentesítés, aminek keretében ettől az elsősorban szaporodásbiológiai betegségtől kívánja a kormányzat - sajnos a termelők anyagi támogatása nélkül - mentesíteni a hazai sertésállományt. A megyékre lebontott mentesítési terv első körébe kerültünk bele, így 2014 december 31 után már ezzel az emberre teljesen ártalmatlan betegséggel terhelt malacot már nem hozhatunk be a telepünkre. Az a fejlesztés, amit a jövőbeli PRRS mentesség megőrzése miatt a jelenben teszünk nagyságrendileg 20 millió forintba került, és miután jelenleg nincs nyitott állattartótelep korszerűsítési pályázat, mindezt saját erőből valósítjuk meg. Új telepi utakat építettünk, új takarmánytárolókat vettünk a telep szélére és új takarmányszállító kocsival visszük szét a telepen belül a takarmányt, hogy idegen jármű ne jöhessen be, ne hurcolhassa be esetleg a telepre a betegséget. Ugyanezen cél érdekében építettünk új kapu és kerítésrendszert, kerítettük ki a telepünkből a nemrég üzembe helyezett hídmérlegünket, mert így már az állatszállító kamionok sem jönnek be hozzánk.


Moldován András
Mangal Ilona Sertéshizlalda Kft.
tulajdonos